12 February 2015

RETROTUOLIT, OSA 6

Piitkästä aikaa ajattelin että jatketaan postaussarjaa retrotuolien entisöinnin parissa. 
Ihan ensimmäiseksi pyydän anteeksi kuvien laadusta. Itse kunnostin tuoleja puoliksi kotona ja puoliksi entisöintikurssilla. Kuvamateriaali on tämän takia hieman erikoinen sillä enimmäkseen olen käyttänyt kännykkää kuvien ottamiseen, paitsi kotona jolloin järkkäri on ollut käytössä (tosin asetukset ovat olleet ihan päin hanuria mutta eiköhän tästä saa jotain selvää). 
Varoituksen sanalla tämä on piitkä postaus, eli jos ei kiinnosta hypätkää heti yli ;)

Edellisessä osassa päälystettiin tuolit laminaattikankaalla ja vaahtomuovilla. Näiden päälle niitattiin viellä mutamalla niitillä PL-vanu. En tosiaan älynyt ottaa missään vaiheessa kunnollista kuvaa tuolista kun siinä oli pelkästään PL-vanua, mutta ideana on että se asetetaan kauttaltaan tuolin ympäri  (poislukien tuolin alaosa sekä takaosa) ja leikataan siten ettei mitään ylimääräistä vanua "pursua" laidoilta yli. Alla olevasta kuvasta näkee hieman kuinka tuota vanua tulee asetella ja niittipistoolilla kiinnittä ihan parilla niitillä kiinni. Kulmiin muodostuu kolmiomainen osa ylimääräistä vanua joka leikataan nuolen osoittamasta kohtaa pois. 

Tsadaa.


Seuraavana alkaa itse verhoilu. 
Mikäli vaan mahdollista kannattaa säilyttää vanhat kangaspalat sillä ne toimivat mainiosti mallipaloina. Asettele mallipalat uudelle verhoilukankaalle siten että kaikki palat ovat samaan suntaisesti kankaan loimujen nähden. Mikäli kankaassa on jokin kuvio kannattaa tämä myös ottaa huomioon. 

Itse asettelin kaikki palat uuden verhoilukankaan oikeelle puolelle siten että jokaisen palan väliin jäi 3-4 cm. Tämän jälkeen kankaasta leikataan neliömäisiä paloja, alla olevan kuvan tapaan. 
Kuvassa mallipalat ovat joissan kohtaa vähän liian lähekkäin johtuen siitä että yritin demonstoida viimeiselle metripätkälle kuinka mallipalat tulisi asetella. 
Tärkeätä on kuitenkin että ei leikkaa suoraan mallikappaleen mukaisesti, niinkuin leikkaisi mikäli ompelisi vaatekappaleen, vaan neliökulmaisia paloja.


Erota nurja ja oikea puoli kankaasta ja miten loimut menevät.


Alla vielä kuva tarvittavista työkaluista joita tarvitset itse verhoiluun. 
Nitoja, niitit, pihdin, niitinnostaja, käyräneula, karhunlankaa, verhoiluun tarkoitettuja nuppineuloja/heftaneuloja sekä verhoilukangasta.


Kun olet leikannut palat on aika aloittaa verhoilu istuinosasta. 
Aseta neliömäinen pala keskelle istuinosaa ja mittaa että kaikille laidoille jää tarpeeksi kangasta siten että voit käntää ne tuolin nurjapuolelle. 
Leikkaa tämän jälkeen Y-mallisen leikkaus molempiin reunoihin, alla olevan kuvan mukaan.
Leikkaus tulisi mennä suoraan tuolin puurungon mukaisesti.


Y-mallinen leikkaus tulisi loppua noin 3 cm kankaan taitoksesta. Taita kolmiomuotoinen pala kankaasta kuvan mukaisesti ja vedä istuinosa kankaasta istuimen toiselle puolelle.



Tämän jälkeen niitataan istuinosan verhoilukangas kiinni istuinosan alle. Leikkaa ylimääräinen kangas kulmista pois jottei mitään kyhmyjä syntyisi kankaan alle. Niitinkohdista käännä kangas kasinkerroin välttääkseen kankaan purkautumiselta.


Jotta kulmista tulisi mahdollisimman siistit. Tulee ne huolellisesti kääntää ja kaikki ylimääräinen kangas leikata pois. Ylimääräistä kangasta kulmatoitoksiin voi jättää noin 1-1,5 cm.


Ja istuinosa tuolin takapuolelta katsottuna.



Tämän jälkeen tee tismalleen samalla tavalla tuolin selkänoja. 
Niitit tulevat alla olevan kuvan punaisten katkoviivojen kohdalle.


Reunat siistit siten että leikkaat ylimääräisen kankaan pois jonka jälkeen käännät noin 1-2 cm kankaasta alla olevan kuvan mukaan. Tästä kuvasta huomaa kuinka taitettu kangas näkyy tuollaisena möhkönä joka toivonmukaan asettuu silittämällä. Verhoiluun tarkoitetuilla nuppineuloilla/heftaneulolla kiinnitä taitoskangas paikalleen.


Ja toisella puolella samalla tavalla. 
Alla olevassa kuvassa on jo selkäosa paikoillaan joten niitit tulee tietenkin kiinnittä ennen selkänojan kiinitystä ;)



Kun istuinosan sekä selkänohjan kangas on kiinnitetty siirytään verhoilemaan selkäosaa. 
Mikäli vanhan tuolin voimapahvia ei enään voi käyttää uudestaan leikkaa saman kokoinen pala uutta voimpahvia. Itse käytin 2 mm paksuista voimapahvia. 


Kiinnitä parilla niitilla voimapahvi kiinni siten että verhoiluangas jää pahvin taakse.


Tämän jälkeen leikkaa tismalleen samankokoinen pala PL-vanua ja niitä muutamalla niiillä kiinni. Tarkista että kangas istuntuu hyvin vanun päälle. Mikäli kangas istuu hyvin, niitä koko ylärivi tiheästi kiinni pahvin puolelta. 


Käännä verhoilukangas pl-vanun päälle ja ala kiinnittämään sivuilta kiinni nuppineuloja käyttäen.
Muista tarkista että kankaan kuvio toistuu nätisti liitoskohdissa. 




 Viimeisenä käännä tuoli ylösalasin ja kiinnitä niiteillä takaosa kankaasta tuolin alaosaan kiinni.


Tämän jälkeen tulisi tuoli jo näyttää kutakukin valmiilta :) 
Enään ei ole kuin murto-osa entisöinnistä jäljellä. Taitokset jotka ovat nuppineuloilla kiinnitetty tulee ommella piilotikeillä kiinni ja käsinojat verhoilla. Mutta nämä kaksi seikkaa otetaan vielä erillisessä postauksessa. 

Muuten tuolin tulisi näyttää kutakukin tältä :) 


No comments:

Post a Comment