22 September 2014

OLIIVIPUU



Minä olen aina ollut aivan onneton kasvien suhteen. Viherpeukaloa minusta ei koskaan tule ja tämän olen myös hyväksynyt. Viime vuoden aikana olen kuitenkin saanut kasvini selviintymään ja reheveytymään. Voisin jopa todeta että ehkä en olekkaan ihan mahdoton tapaus. Noh, hirveän vaikeahoitoisia kasveja meillä ei ole. Haastavin kasvi taitaa olla orkidea joka jopa ehti kukki monta kuukautta ennen kun tiputti kaikki kukkaset. Elään kuitenkin siinä toivossa että kasvi vielä kukkisi, sillä juuret ovat pysyneet vihreinä. 

Viime vuonna päätin ostaa oliivipuun, vaikka tiesin onnistuvani tappamaan sen. Puu viihtyi onnekseni hyvin ulkona parvekkeella yli kesän ja myöhään syksyyn. Kun yöpakkeset koittivat nostin puun sisälle olohuoneeseen jossa se viihtyi hyvin. Tammikuun puolessa välissä oliivipuu alkoi omaksi ilokseni kukkimaan ja uusia vihreitä lehtiä puhkesi. Ei kuitenkaan mennyt kuin kuukasi siitä kun puu oli elämänsä kunnossa siihen että puu kuoli juuriaan myöten. 



 Todennäköisesti puu olisi kaivannut kylmän "talven" ennen kukkimistaan. Tai näin olen sen itse päätellyt. Lämmin etelänaurinko lämmitti puuta koko talven ja keväällä kun pitäisi"herätä" talvilevosta tuli pulma vastaan kun puu ei ollut saanut levätä kunnolla talven yli. Tänä keväänä osti uuden oliivipuun jonka nostin viime viikon lopulla sisälle, kun yöt alkoivat olemaan sen verran viileet. Pulma tule olemaan miten saisin puun tänä vuonna talvilevolle kerrostalokasiossa jossa kaikki ikkunat ovat etelään päin?? Parveke ei myöskään ole lasitettu jotta voisin jättää puun ulos talven yli. 

Selviäisikö puu ullakolla jonne aurinko ei pääse?
Vinkkejä otetaan mielellään vastaan viisaimmilta viherpeukaloilta :)   


No comments:

Post a Comment